Zagerij

De zagerij vormt de centrale schakel binnen Mergelbouwsteen Kleijnen. Hier zagen we de mergelblokken vanuit de groeve op maat voor zowel de particuliere als de zakelijke klant. Het op maat zagen doen we met de zaaginstallatie. We controleren de mergelblokken eveneens op breuken of op andere fouten.

Mergelblokken hebben geen standaardmaten. Door de natuurlijke gelaagdheid zijn de hoogtematen van de mergel variabel. Hierdoor kunnen we ze niet vanuit voorraad leveren. De muurdikte in nieuwbouwprojecten wordt bepaald door constructieve en klimatologische belasting. Wij adviseren een minimum van 12 centimeter dikte. De lengte van de mergelblok bedraagt gemiddeld 50 centimeter.

Bij onderhouds- en/of restauratiewerkzaamheden worden de maten bepaald door de te vervangen blokken. Wij verwijderen deze met behulp van een kettingzaag. Ook meten en nummeren we de blokken. Vervolgens zagen en nummeren we de nieuwe blokken in onze zagerij. Zo nodig bewerken wij de mergelblokken in de werkplaats tot bijvoorbeeld lijstblokken, ramen, beelden en ornamenten.

Mergelbouwsteen Kleijnen verzaagt niet alleen mergelstenen voor de bouw. Wij verkopen ook mergelblokken voor kunstwerken, de aanleg van tuinen en legio andere toepassingen.