controles groeves

Controle gangenstelsels

Zowel in Belgisch als in Nederlands Limburg zijn door de eeuwenlange ondergrondse mergelwinning veel ondergrondse gangenstelsels ontstaan. Onder Valkenburg bevindt zich een gangenstelsel van maar liefst 250 kilometer lang.

Deze groeves hebben na de mergelwinning tal van andere functies gekregen. Hier worden tegenwoordig rondleidingen gegeven, fiets- en wandeltochten georganiseerd, educatieprojecten opgezet en natuurbeschermingsgebieden ontwikkeld. Wijnkelders en feestaccommodaties zijn eveneens gevestigd in het ondergrondse gangenstelsel van Valkenburg.

Om de veiligheid van de bezoekers aan deze vele activiteiten te waarborgen, zijn vergunningen volgens de Mijnbouwwet en het Mijnbouwbesluit verplicht. Mergelbouwsteen Kleijnen controleert in opdracht van de eigenaar of exploitant het gangenstelsel. Wij verwijderen losse mergelblokken en onveilige plafonds, brengen onveilige situaties – zoals instabiele pilaren en losse dakdelen – in kaart en stabiliseren de situatie waar nodig door ondersteuningen aan te brengen.

Dit alles wordt nauwkeurig gerapporteerd. Indien wenselijk kunnen wij de vergunningaanvraag begeleiden.